Een mensensmokkelaar is zondag opgepakt in de buurt van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen omdat hij meer dan veertig mensen uit Afghanistan en Syrië achterin een klein bestelbusje vervoerde. 

De vluchtelingen zaten bij elkaar op een ruimte van 6,5 vierkante meter, bij temperaturen van 30 graden. De chauffeur is opgepakt, meldde de Oostenrijkse politie zondag.

De chauffeur, een 37-jarige Roemeen, is opgepakt. Volgens de politie heeft hij waarschijnlijk vaker mensen zo gesmokkeld.

Een automobilist had de politie gewaarschuwd, omdat het busje slingerend over de snelweg reed. Agenten zetten de bestuurder langs de kant van de weg. Toen ze door een ruit keken, zagen ze mensen in het laadruim.

Acht uur eerder was het busje vertrokken uit het zuiden van Hongarije. De hele rit konden de verstekelingen niets eten en drinken. Er was geen frisse lucht of tussenstop en de mensen moesten hun behoefte op de vloer van het laadruim doen.

De mannen, vrouwen en kinderen konden alleen zitten, staan en hurken. De jongste was zes jaar oud. Toen de deur openging, hadden meerdere mensen medische hulp nodig, omdat ze uitgedroogd waren.

Stijging

In Oostenrijk en net over de grens in Duitsland worden de laatste weken veel busjes vol vluchtelingen onderschept. Zo vond de politie half juli 37 illegalen ''onder onmenselijke toestanden'' in het dichte en donkere laadruim van een bestelbusje.

Een paar dagen eerder had een man 33 Syriërs en Irakezen in een busje naar Beieren gebracht. Begin juli zaten 36 vluchtelingen dicht op elkaar in een bestelbus in Duitsland, enkele tientallen kilometers verderop liepen bijna veertig vluchtelingen over de snelweg. Een dag eerder werden zeven vrachtwagens met in totaal 142 vluchtelingen ontdekt.

Smokkelaars gebruiken ook vaak de trein. Zo vond de politie woensdag bijna honderd vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Pakistan en Somalië in de nachttrein van Boedapest naar Salzburg.

In de eerste vijf maanden van het jaar vroegen 20.620 mensen asiel aan in Oostenrijk. Dat is 183 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Oostenrijk wil dat andere Europese landen meer vluchtelingen opnemen en verwerkt daarom voorlopig geen asielaanvragen.