Leger Syrische president Assad heeft 'tekort aan mankrachten'

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad ziet zich genoodzaakt bepaalde gebieden op te geven, omdat het niet genoeg mankracht heeft om te blijven vechten tegen verschillende rebellengroepen in het land.

Dat heeft Assad zondag gezegd in een toespraak op de nationale televisie.

Assad zei dat het leger steeds vaker de overweging maakt om minder belangrijke posten op te geven, zodat belangrijke plaatsen nog wel kunnen worden verdedigd.

Volgens de president kunnen in tijden voor oorlog "geen compromissen worden gesloten", maar is het voor het leger onmogelijk om alle posten te verdedigen. Toch heeft de president "geen somber beeld" over de afloop van de oorlog.

"Het leger is in goede vorm, we hebben alles voorhanden, maar er is een terugval in mankrachten", aldus de president. 

Video: Syrisch leger heeft 'tekort aan mankrachten'

Sponsors

Assad zinspeelde er op dat rebellengroepen toenemende steun krijgen van hun "sponsorstaten", waarmee hij doelde op Turkije en Saudi-Arabië die hij ervan beschuldigt soennitische strijders heimelijk te steunen. "Syrië voert een oorlog tegen de rijkste en machtigste landen ter wereld," zei hij. 

Het Syrische regeringsleger vecht onder meer tegen al-Nusra, een extremistische tak die gelieerd is aan al-Qaida, en terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Daarnaast zijn meer gematigde rebellen van het Vrije Syrische Leger actief in het zuiden van het land.

De verschillende bewegingen zouden inmiddels zo'n 75 procent van het land in handen hebben, maar de dichtsbevolkte gebieden, met name rond de hoofdstad Damascus, zijn nog in handen van het leger.

Lees meer over:
Tip de redactie