In het zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee Turkse militairen omgekomen. Vier anderen raakten gewond.

De soldaten werden volgens CNN in een hinderlaag gelokt. Een busje met militairen was op weg naar een noodoproep toen de aanval werd ingezet. Zowel een autobom als zelfgemaakte bommen gingen af nabij de stad Diyarbakir.

Het leger beschuldigt Koerdische militanten van de aanval, verwijzend naar de Koerdische rebellengroepering PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

Invallen

Het geweld volgt op aanvallen van Turkse gevechtsvliegtuigen vrijdag en zaterdag op kampen van de PKK in Irak en grondaanvallen op IS en de PKK in Noord-Syrië. Eerder op vrijdag waren er door heel Turkije invallen.

Duizenden agenten waren op pad om bijna driehonderd mensen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.

Turkije en de PKK, die strijdt voor meer rechten voor Koerden in Turkije, houden sinds 2012 vredesonderhandelingen. Die resulteerden in een geleidelijke terugtrekking van PKK-militanten uit Turkije, maar lijken te zijn stilgevallen.

De Verenigde Staten zeggen dat Turkije het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen de PKK. De VS spreekt van een "terroristische organisatie".

Video: Turkse soldaten gedood bij explosies