Al voor de wapenstilstand in Jemen zaterdagavond in zou gaan, is het alweer tot geweld gekomen. Oorlogsvliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd vlakbij de hoofdstad Sanaa, meldden bewoners.

Dit gebeurde zaterdagavond enkele uren voor de strijdende partijen de wapens neer zouden leggen. Onder de doelwitten was volgens bewoners ook een militaire basis in de stad, die door Houthi-rebellen is ingenomen. Over mogelijke slachtoffers en schade is nog niets bekend.

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en Houthi-rebellen hadden de wapenstilstand (die vijf dagen zou duren) afgekondigd, zodat burgers in Jemen noodhulp en voedsel konden krijgen. Ongeveer 13 miljoen mensen hebben dringend eten nodig.

Staakt-het-vuren

Eerder werden al pogingen ondernomen om een staakt-het-vuren te bereiken, maar die mislukten. Twee weken geleden werd na bemiddeling van de Verenigde Naties nog een bestand overeengekomen voor een week. Na een paar uur werd echter alweer geschoten.

In Jemen is al maanden een machtsstrijd gaande tussen het regeringsleger en de Houthi's. De rebellen hebben grote delen van het land in handen en de president Abd-Rabbu Mansour Hadi is verdreven. Saudi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi's.

Zwarte lijst

Een hoge commandant van die Houthi-strijders zou gevangen zijn genomen door de zogeheten zuidelijke separatistische krachten, die gelieerd zijn aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie. Dat maakte althans de 'zuidelijke verzetsbeweging' bekend via haar Twitter-account.

Abdul-Khaliq is een van de vele Jemenieten die op de zwarte lijst staan van de VN-Veiligheidsraad wegens het bedreigen van de vrede in het land.