De Amerikaanse president Barack Obama heeft het zaterdag opgenomen voor de rechten van homoseksuelen in Afrika. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zei hij dat het discrimineren van homo's hetzelfde is als racisme.

Obama is drie dagen op bezoek in Kenia, het geboorteland van zijn vader. In veel conservatieve Afrikaanse landen, waaronder Kenia, is homoseksualiteit nog verboden.

De Amerikaanse president zei tegen zijn ambtsgenoot Uhuru Kenyatta dat het niet rechtvaardig is om mensen te straffen vanwege de persoon van wie ze houden.

''Wanneer een regering de gewoonte heeft mensen anders te behandelen, dan kunnen dat soort gewoontes worden overgenomen", aldus Obama. ''Dat is het moment waarop vrijheid wordt aangetast en er slechte dingen gebeuren."

Live uitgezonden

Obama's toespraak werd live uitgezonden op televisie en werd door miljoenen Kenianen bekeken. Het is voor het eerst dat een grote buitenlandse politieke leider als Obama Afrikanen direct heeft aangesproken op hun intolerantie jegens homoseksuelen terwijl hij op Afrikaans grondgebied is.

Kenyatta sprak Obama publiekelijke tegen. ''Er zijn dingen waarvan we moeten erkennen dat we er niet hetzelfde over denken", zei de Keniaanse president, die stelde dat homorechten niet echt prioriteit hebben voor de meeste Kenianen. Zijn reactie werd met applaus beloond.

Video: Obama pleit voor homorechten tijdens zijn speech