Turkije blijft doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) zolang als nodig is. 

Dat zei premier Ahmet Davutoglu zaterdag volgens nieuwszender al-Jazeera. Ook liet hij weten dat er vrijdag zeker 590 vermeende leden van IS en de Koerdische PKK zijn opgepakt.

Behalve luchtaanvallen in Syrië en Irak is Turkije ook begonnen met grondoffensieven. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kondigde aan delen van Noord-Syrië bij de grens met Turkije 'IS-vrij' te maken. In de gebieden waar de terroristen zijn weggejaagd kunnen ontheemden worden opgevangen.

De gebieden bij de Turkse grens, volgens Turkse media een strook land van 98 bij 40 kilometer, moeten ook als veiligheidsbuffer dienen voor Turkije. De Turken werken samen met de Verenigde Staten in het gevecht tegen IS. De Amerikanen mogen gebruik maken van militaire vliegbases in Turkije.

Video: Turkse aanvallen op IS 'zolang nodig is'

Duitsland

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) heeft kritiek geuit op de Turkse aanvallen op de Koerdische PKK-beweging. De bewindsvrouw zei in Bild am Sonntag dat het belangrijk is dat het "ingeslagen pad van verzoening niet wordt verlaten".

De Koerdische beweging noemt de wapenstilstand met Turkije "betekenisloos" is. De Turkse regering en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen, maar die lijken te zijn stilgevallen.

Von der Leyen benadrukte verder dat Turkije het recht heeft zich tegen IS te verdedigen. Het land opende vrijdag ook de aanval op stellingen van IS in Syrië. Dat gebeurde na een bloedige aanslag in de plaats Suruç.