Een Australische verpleger is zondag in de rechtbank van Melbourne beschuldigd van steun aan Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Hij wordt ervan verdacht IS-strijders te hebben behandeld. Ook zou hij volgens gerechtelijke documenten bewakingsdiensten hebben uitgevoerd voor de terroristen en op verkenning zijn gegaan. Dat schrijven Australische media.

De 39-jarige Adam Brookman werd vlak na aankomst op het vliegveld van Sydney, vrijdagnacht, opgepakt. Volgens de krant The Age riskeert Brookman een celstraf tot maximaal 25 jaar en is hij de eerste Australische man die terugkeert vanuit IS-gecontroleerd gebied.

Zelf liet Brookman weten dat hij naar Syrië was gegaan voor een humanitaire missie en werd gedwongen zich aan te sluiten bij IS nadat hij zelf gewond was geraakt. De verpleger meldde zich uiteindelijk afgelopen week bij de autoriteiten in Turkije. Zijn komst naar Australië is volgens de politie in Sydney in overleg met de Australische regering geregeld.

Australië is erg alert op aanslagen door geradicaliseerde moslims en is de strijd aangegaan met terugkerende jihadgangers. Volgens premier Tony Abbott vechten er zeker zeventig Australiërs in Irak en Syrië.