Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdagavond laat kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) in het noorden van Irak aangevallen.

Dat maakte de Turkse regering zaterdag bekend.

Eerder op de avond zijn er luchtaanvallen en grondaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) en de PKK in Noord-Syrië.

Vrijdagochtend vroeg viel Turkije ook al doelen van IS in Syrië aan en waren er door heel Turkije invallen. Duizenden agenten waren op pad om bijna driehonderd mensen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.

In een reactie op de aanvallen noemt de PKK de wapenstilstand met Turkije zaterdag "betekenisloos". Dat zegt de organisatie in een verklaring op haar website. "Het bestand heeft geen betekenis meer na de intensieve bombardementen door het bezettende Turkse leger."

Wapenstilstand

De PKK en Turkije hebben sinds 2013 een wapenstilstand. Dat was in maart dat jaar aangekondigd nadat de Turkse regering onderhandelde met de gevangen gezette PKK-leider Abdullah Öcalan. De Koerdische beweging strijdt voor meer rechten voor Koerden in Turkije. De PKK is actief in Turkije en de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak.

Turkije en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen. Die resulteerden in een geleidelijke terugtrekking van PKK-militanten uit Turkije, maar lijken te zijn stilgevallen.

De luchtaanvallen van Turkije zijn opvallend, omdat de Koerdische partij sinds vorig jaar aanvallen uitvoert op de gezamenlijke vijand terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije voerde vrijdag de eerste aanvallen uit op IS.

Bedreiging

Turkije heeft de Verenigde Naties vrijdag formeel op de hoogte gebracht van de aanvallen op doelen van IS. "Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is of niet bereid is om wat te doen aan de bedreiging die afkomstig is van het Syrische grondgebied en die duidelijk een gevaar is voor Turkije en het Turkse volk", schrijft de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief die persbureau Reuters heeft ingezien. Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN en de VN-Veiligheidsraad gestuurd.

Turkije heeft volgens Eler "noodzakelijke en proportionele militaire acties" ondernomen tegen IS "in samenwerking met leden van de internationale coalitie", die tegen IS strijdt. Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen de terreurbeweging.

Grensgebied IS-vrij

Volgens Turkse media hebben de Verenigde Staten en Turkije een plan opgesteld om een deel van het grensgebied in Syrië 'IS-vrij' te maken.

Amerikaanse en Turkse vliegtuigen zullen bombardementen uitvoeren in een gebied van 98 kilometer lang en 40 kilometer breed.