De enige Amerikaan die ooit tot levenslang werd veroordeeld omdat hij spioneerde voor een bevriend land, komt volgens de Wall Street Journal binnenkort vrij.

Jonathan Pollard werd in 1985 gearresteerd omdat hij defensiegeheimen aan Israël had verkocht. De Amerikaans-Joodse informaticus werkte destijds voor de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine.

De Wall Street Journal meldde vrijdagavond dat de regering de vervroegde vrijlating van Pollard voorbereidt. Volgens bronnen van de krant hopen de Amerikanen daarmee de relatie met Israël weer eens een positieve draai te geven.

De afgelopen tijd lagen Washington en Tel Aviv bepaald niet op dezelfde lijn: de Israëlische regering is vooral ontstemd over het atoomakkoord dat de Amerikanen en andere wereldmachten onlangs met Iran sloten.

Vervroegde vrijlating

Pollard heeft eind dit jaar dertig jaar van zijn straf uitgezeten en komt daarom sowieso in november in aanmerking voor vervroegde vrijlating, tenzij daar ernstige bezwaren tegen bestaan.

Het ministerie van Justitie in Washington ontkende dat het de spion al eerder wil laten gaan. Uitgangspunt blijft dat hij de dertig jaar moet uitzitten, aldus het ministerie in een verklaring.