De Verenigde Staten schroeven hun hulp aan de Oekraïense strijdkrachten op. Tot nog toe trainden Amerikaanse militairen alleen reservisten, maar in de loop van dit jaar gaan ze ook reguliere troepen opleiden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington kondigde dat vrijdag aan.

Dat het Oekraïense leger wel wat hulp kan gebruiken, is sinds de opstand van de pro-Russische rebellen in het oosten van het land pijnlijk duidelijk geworden.

Het leger leed vele gevoelige nederlagen en moest zich terugtrekken uit strategisch gelegen plaatsen. Inmiddels is al maanden een wapenstilstand van kracht, maar die wordt regelmatig geschonden.

Nachtkijkers

Wat materieel betreft, veranderen de Amerikanen voorlopig niets: ze steunen Oekraïne alleen met "niet-dodelijke" apparatuur, zoals voertuigen, medicijnen en nachtkijkers.

Vrijdag belden de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Oekraïense president Petro Porosjenko ook met elkaar. Biden juicht het voorstel van Porosjenko toe om een wapenvrijezone van dertig kilometer in te stellen in Oost-Oekraïne, liet het Witte Huis weten.

Biden en Porosjenko vinden dat de pro-Russische rebellen in het gebied zich niet aan de afgesproken wapenstilstand houden en zich weinig aantrekken van de afspraak om zwaar materieel terug te trekken.