De Amerikaan die donderdagavond twee vrouwen doodschoot en er negen verwondde in een bioscoop in de stad Lafayette en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg, had volgens Amerikaanse media een verleden van psychische en financiële problemen.

Schutter John Russell Houser (59) kwam ook al eerder met justitie in aanraking; hij werd ooit gearresteerd voor brandstichting. Daarom kreeg hij in 2006 geen vergunning om een verborgen wapen te dragen.

Uit verklaringen van familieleden in rechtbankdocumenten uit 2008 blijkt volgens The Washington Post dat Houser een bedreiging was voor zijn familie. Hij werd beschuldigd van het stalken van zijn dochter en bedreigen van een tante.

De krant meldt ook dat Houser boos was over het Amerikaanse belastingstelsel. Hij vond dat hij te veel moest betalen. Ook zou de schutter zich hebben verzet tegen de, in zijn ogen, groeiende macht van vrouwen.

Wapen

Het is nog onbekend hoe Houser het wapen heeft verkregen waarmee hij tijdens de vertoning van de komediefilm Trainwreck ineens om zich heen begon te schieten

Toen de politie eraan kwam, pleegde hij zelfmoord. Dat was mogelijk niet zijn plan: in zijn hotelkamer vond de politie pruiken en brillen, wat erop duidt dat hij van plan was zich te vermommen.

Reacties op internet

The New York Times vond op internet veel reacties die vermoedelijk door de schutter zijn geplaatst. Hij toonde daarin onder meer bewondering voor Timothy McVeigh, de dader van de aanslag in Oklahoma City in 1995 die 168 mensen het leven kostte. De man werd vorig jaar zijn huis uitgezet. Hij verbleef de laatste tijd in een motel.