De zittende president Pierre Nkurunziza heeft de verkiezingen in Burundi gewonnen.

Dat meldt AFP vrijdag.

De presidentsverkiezingen van dinsdag waren omstreden en werden geboycot door leiders van de oppositie. Er wordt betwist of een derde achtereenvolgende ambtstermijn wetmatig is. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen.

Nkurunziza vindt echter dat deze regel niet op hem van toepassing is, omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, niet door de bevolking. De autoritaire Nkurunziza regeert het land sinds 2005.

Dinsdag gingen inwoners van Burundi naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen gingen gepaard met veel demonstraties en geweld, in de nacht voor de verkiezingsdag vielen bij onlusten zeker twee doden.

Video: Geweld in nacht voor verkiezingen Burundi

Koenders

Ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaven al aan dat de verkiezingen niet vrij waren en niet eerlijk.

''Het verkiezingsproces in Burundi heeft de afgelopen maanden sterk aan geloofwaardigheid ingeboet, door de vele geweldsincidenten, het gebrek aan ruimte voor dialoog, de intimidatie van de oppositie en sluiting van onafhankelijke media. Uit angst voor geweld zijn al meer dan 170.000 Burundezen hun land ontvlucht'’, aldus de ministers.

Bloedige geschiedenis

Het land van ruim tien miljoen inwoners behoort tot de allerarmste ter wereld. Gerekend naar het bruto binnenlands product per inwoner (nog geen 650 dollar in 2013) zijn er maar twee landen armer (Congo-Kinshasa en Zimbabwe).

Het kleine land heeft een erg bloedige geschiedenis door de twisten tussen de Tutsi-minderheid (14 procent van de bevolking) en de Hutu-meerderheid.