Turkse gevechtsvliegtuigen hebben drie doelen van de Islamitische Staat (IS) in de buurt van de Syrische grens beschoten.

Dat bevestigt het kantoor van de Turkse premier. Eerder meldde een Turkse veiligheidsfunctionaris dat er vier doelen waren aangevallen.

De aanvallen waren vrijdagochtend vroeg. De vliegtuigen zijn volgens de functionaris in het Turkse luchtruim gebleven. Of er doden of gewonden zijn, is nog onduidelijk.

De acties zijn een reactie op een aanval van IS op Turkse soldaten donderdag. Daarbij kwam een Turkse militair om het leven en raakten twee andere soldaten gewond.

IS

Turkse media melden dat er in de nacht van donderdag op vrijdag ook in eigen land acties tegen IS zijn geweest. Daarbij zou een dode zijn gevallen en 279 mensen zijn opgepakt, onder wie 37 buitenlanders. In dertien provincies in heel Turkije werden invallen gedaan.

Premier Ahmet Davutoglu meldde dat hij vastbesloten was alle "terroristische groepen" zonder onderscheid te bestrijden. In Istanbul waren meer dan honderd invallen op locaties die mogelijk iets te maken hebben met IS en Koerdische militante groeperingen.

Er zouden vijfduizend agenten en speciale troepen bij betrokken zijn geweest. Ook werden volgens de media helikopters ingezet. De invallen waren in 26 districten in Istanbul. Volgens Davutoglu zijn de operaties niet eenmalig maar zullen er meer volgen.

Video: Turkije pakt honderden terreurverdachten op

Vliegbasis

Turkije heeft de VS donderdag toestemming gegeven om de vliegbasis in het Turkse Incirlik te gebruiken voor luchtaanvallen op IS. Volgens de premier staat de toestemming los van de acties. 

Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen IS. De Verenigde Staten gebruiken de basis in Incirlik al, maar niet voor bombardementen op doelen van IS.

Eerste stap

De Turkse president Tayyip Erdogan noemde de acties een "eerste stap". Hij eiste dat militante groepen hun wapens neerleggen en anders de consequenties onder ogen moeten zien.

Turkse tanks hebben donderdag ook op doelen van de IS in Syrië geschoten. Daarbij is een strijder van de terreurbeweging omgekomen. Bij een zelfmoordaanslag nabij de stad Suruç kwamen maandag 32 mensen om het leven.

Vergelding

In de stad Sanliurfa, nabij de grens met Syrië, werden woensdag als vergelding voor de aanslag in Suruç twee Turkse agenten van dichtbij doodgeschoten. De Koerdische beweging PKK eiste de moorden op.

Donderdagochtend kwam opnieuw een Turkse agent om het leven. Bij de aanval in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, raakte een andere agent gewond.