De blokkades door boze boeren bij Lyon zijn vrijdagochtend opgeheven. De grootste hinder van het protest is voorbij.

De ANWB laat vrijdagochtend weten dat er "steeds meer berichten binnenkomen dat de manifestatie voorbij is". Volgens de organisatie kan het verkeer weer doorrijden.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) wordt er wel hinder verwacht tijdens de ochtendspits.

De VID waarschuwt Nederlandse automobilisten én transportbedrijven om toch rekening te blijven houden met Franse wegblokkades. Volgens de VID is daar reden genoeg voor, aangezien de Franse president François Hollande vasthoudt aan de toezeggingen die de boeren hebben afgekeurd.

Verkeer op de A6 richting Lyon kan het beste omrijden via de A39, en dan de A40 richting Genève volgen. Na Bourg-en-Bresse, kunnen reizigers richting Lyon rijden via de A40 en de A42.

Geld

Het verkeersknooppunt Lyon was het doelwit van boze boeren die meer geld willen. Om dat af te dwingen, blokkeerden ze de wegen. Donderdag ontstonden daardoor al veel problemen en werd ondanks een oproep van de vakbond de A75 toch geblokkeerd. 

Of er ook in het weekend blokkades zijn, is niet duidelijk. Komend weekend worden onder meer door vakantieverkeer een van de drukste dagen van het jaar verwacht op de Franse snelwegen.

Automobilisten moeten veel rusttijd inplannen, maar hoeven hun reis niet uit te stellen. 

Protesten

De protesten op de Franse wegen begonnen dinsdagavond.

De veeboeren zeggen met de huidige prijsniveaus geen geld meer te kunnen verdienen. Woensdag heeft de regering een steunpakket van zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat overtuigt veel boeren uit de vlees- en zuivelsector nog niet.

De FNSEA is wel blij met deze stap in de goede richting van de regering van premier Manuel Valls, maar beschouwt het hele pakket aan maatregelen als onvoldoende voor de noodlijdende sector.