Turkse tanks hebben donderdag op doelen van de Islamitische Staat (IS) in Syrië geschoten. Daarbij is een strijder van de terreurbeweging omgekomen.

Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De aanval ten oosten van de grensstad Kilis is een reactie op beschietingen van IS op Turkse soldaten eerder op de dag. Daarbij kwam een Turkse militair om het leven en raakten twee andere soldaten gewond.

Volgens Anadolu hebben vier Turkse tanks doelen van IS vernietigd in Syrië en is er munitie ingenomen. Straaljagers voeren ondertussen verkenningsvluchten uit boven het gebied.

Het is volgens de krant Hürriyet voor het eerst dat Turkse strijdkrachten in een vuurgevecht verwikkeld raken met strijders van de extremistische groepering.

Veel Koerden verdenken de Turkse regering ervan IS te steunen of op zijn minst te gedogen. President Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu hebben dinsdag betoogd dat dit volstrekte onzin is.

Week van onrust

De aanval op de Turkse militairen volgt op eerder bloedvergieten in het land deze week. Bij een zelfmoordaanslag nabij de stad Suruç kwamen maandag 32 mensen om het leven. 

In de stad Sanliurfa, nabij de grens met Syrië, werden woensdag als vergelding voor de aanslag in Suruç twee Turkse agenten van dichtbij doodgeschoten. De Koerdische beweging PKK eiste de moorden op.

Donderdagochtend kwam opnieuw een Turkse agent om het leven. Bij de aanval in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, raakte een andere agent gewond.