Groot-Brittannië gaat onderzoek doen naar gevallen van overlijden van mensen die door de politie waren gearresteerd en vastgezet. 

Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Theresa May aan, aldus de BBC donderdag.

Aanleiding voor het onderzoek zijn enkele overlijdensgevallen in de afgelopen jaren die veel aandacht hebben gekregen. Vooral de kritiek op de organisatie binnen de politie die de incidenten onderzocht, leidt tot het onafhankelijk onderzoek.

De Independent Police Complaints Commission (IPCC) is al een aantal keren tot de orde geroepen vanwege blunders en verkeerde conclusies.

Blunders

Zo concludeerde de commissie dat de politie redelijk had gehandeld bij de dood van een geestelijk zieke arrestant, Sean Rigg, in 2008 in Brixton. In 2013 bleek uit nieuw onderzoek echter dat de politie een serie blunders had begaan.

In 2010 leidde de dood van een andere arrestant met psychische problemen tot een zaak bij het Hooggerechtshof. Dat veegde de conclusies van de commissie van tafel.

"Niemand, en zeker niet politiemensen, wil dat dit soort incidenten plaatsvindt en ik weet zeker dat alle betrokkenen proberen om ze te voorkomen", aldus minister May. Zij trekt zich ook het lot van nabestaanden aan. "Ik ben geraakt door de pijn en het lijden van families die nog steeds zoeken naar antwoorden", zegt ze.