Tientallen doden bij bomaanslagen op busstations Nigeria

Tientallen mensen zijn woensdagavond om het leven gekomen bij meerdere bomaanslagen in de Nigeriaanse stad Gombe.

De explosieven gingen af bij twee busstations, aldus het Rode Kruis en de politie.

De eerste bom ging volgens ooggetuigen af in een moskee naast een busstation. Niet veel later ging bij hetzelfde station nog een bom af.

Een uur daarna gingen bij een ander busstation ook twee explosieven af. Het gemelde dodental loopt uiteen. Volgens het Rode Kruis zijn zeker 29 mensen gedood en zestig mensen gewond geraakt. Andere hulpverleners hebben tegen Al-Jazeera gezegd dat er 37 doden zijn.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar zijn doorgaans het werk van terreurgroep Boko Haram. Vorige week werd Gombe ook al opgeschrikt door twee aanslagen die vijftig levens eisten.

Video: Veel doden door aanslagen Nigeria en Kameroen

Kameroen

In Kameroen werden woensdag ook twee aanslagen gepleegd. Zeker dertien mensen werden gedood toen bommen afgingen op een markt en in een dichtbevolkte woonwijk.

De aanslagen zouden zijn gepleegd voor twee tienermeisjes. Sinds Kameroen troepen heeft ingezet in de strijd tegen Boko Haram is het land al een aantal keer doelwit geweest van aanslagen. Boerka's zijn sindsdien verboden.

Leger

Boko Haram heeft in Nigeria grote delen van het noorden veroverd en wil er een islamitische staat stichten. Het Nigeriaanse leger heeft delen alweer heroverd en liet onlangs weten dat de strijd tegen de terreurgroep zijn vruchten afwerpt.

Boko Haram publiceerde daarna een video waarin wordt gewaarschuwd voor meer grotere aanslagen.

Lees meer over:
Tip de redactie