De Burundese president Pierre Nkurunziza is klaar voor het vormen van een regering van nationale eenheid als hij de presidentsverkiezingen zou winnen.

Dat meldt een adviseur van Nkurunziza woensdagmiddag tegenover perbureau Reuters.

Eerder had de Burundese oppositie de president opgeroepen een dergelijke regering na overwinning te vormen, omdat dit verdere onrust in het Afrikaanse land zou kunnen voorkomen. Volgens oppositieleider Agathon Rwasa zou het de generaals die in mei een coup pleegden, ervan weerhouden de wapens weer op te pakken.

Dinsdag gingen inwoners van Burundi naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen gingen gepaard met veel demonstraties en geweld, in de nacht voor de verkiezingsdag vielen bij onlusten zeker twee doden.

De presidentsverkiezingen van dinsdag waren omstreden en werden geboycot door leiders van de oppositie. De autoritaire Nkurunziza, die het land sinds 2005 regeert, is kandidaat voor zijn herverkiezing, maar betwist wordt of een derde achtereenvolgende ambtstermijn wetmatig is. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen.