De dader van de bloedige aanslag in het Turkse Suruç was een twintigjarige Turkse student, Seyh Abdurrahman Alagöz, die afgelopen jaar illegaal naar Syrië afreisde.

De man kwam uit Adiyaman en had connecties met degene die wordt verdacht van een aanslag op een verkiezingsbijeenkomst van de pro-Koerdische HDP (Democratische Volkspartij), voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in juni. 

Maandag vond in Suruç, een stad nabij de Syrische grens, een zelfmoordaanslag plaats waarbij 32 mensen om het leven kwamen.

Onder de slachtoffers waren voornamelijk jongeren van de Federatie van jonge socialisten (SGDF) die campagne voerden voor een hulpactie in Kobani, de stad net over de grens in Syië waar strijders van Islamitische Staat (IS) maandenlang hebben gestreden tegen de internationale coalitie.

Protesten

Na de aanslag in Suruç braken in meerdere buurten in Istanbul protesten uit. Ook in grenssteden gingen Turken de straat op uit protest tegen het geweld en de in hun ogen lakse houding van de Turkse regering, die zich officieel niet mengt in het conflict in Syrië. 

De betogers vinden dat de regering van president Erdogan te weinig doet om aanslagen te voorkomen. Elf demonstranten zijn aangehouden.

De NAVO uitte deze week haar bezorgdheid over de grenscontroles in Turkije. Via Turkije reizen jaarlijks honderden jihadisten naar het Kalifaat in Irak en Syrië. Andersom zouden IS-aanhangers van plan zijn aanslagen te plegen in Europa.

Video: Dader aanslag Turkije was Syriëganger

Twitter

Woensdag melden meerdere internetproviders aan persbureau Reuters dat Twitter in Turkije was geblokkeerd. Dat gebeurde overeenkomstig een uitspraak van de rechter, die moest voorkomen dat beelden van de zelfmoordaanslag van maandag via Twitter worden gedeeld.

Foto's die al via het medium waren verspreid, zijn inmiddels verwijderd, aldus Reuters.

De Turkse autoriteit op het gebied van communicatie en technologie ontkent dat sprake is van een officiële blokkade. De NOS meldt dat de dienst inmiddels weer beschikbaar is.

Turkije legde populaire sociale media als Twitter en Youtube eerder plat toen protesten uitbraken.

Agenten

In de grensplaats Ceylanpinar zijn woensdag twee politieagenten om het leven gebracht. De plaats ligt aan de Syrische grens, 150 kilometer ten oosten van Suruç. Het is niet duidelijk of de moorden iets met Syrië te maken hebben. Maar Ceylanpilar heeft veel te maken met de strijd die vlak over de grens woedt tussen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) en Koerdische milities.

De gewapende radicale Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft via een website gesteld verantwoordelijk voor de dood van de agenten te zijn. Het zou een wraakactie zijn voor de zelfmoordaanslag.

Veel Koerden verdenken de Turkse regering ervan IS te steunen. President Erdogan en premier Davutoglu hebben dinsdag boos betoogd dat dit onzin is die vooral door de HDP wordt rondverteld. Davutoglu stelde dat de HDP ''door zijn banden met terroristen (de PKK) wel bloed aan de handen heeft, maar de regeringspartij AK niet''.