Boze Franse boeren hebben woensdagochtend de blokkades op de snelweg A1 tussen Lille en Parijs opgeheven. 

Met tractoren en strobalen blokkeerden ze de weg sinds dinsdagavond, uit protest tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun vee. Volgens de ANWB zijn de tractoren intussen weg en worden de laatste autobanden en resten stro opgeruimd. 

Rond 8.30 uur konden er in de richting van Parijs naar Lille al twee van de drie rijstroken worden vrijgegeven.

De richting van Lille naar Parijs wordt pas na 11.00 uur vrijgegeven. Dit kan alleen als er geen schade aan het asfalt is ontstaan. Een exact tijdstip kan niet worden gegeven. "Maar de weg kan ieder moment helemaal vrijgegeven worden", aldus de ANWB.

Volgens de Verkeersinformatiedienst is er van en naar Lille een file van 25 kilometer ontstaan. De VID raadt aan om via Brussel om te rijden.

Andere wegen hebben nog wel te maken met boerenblokkades, zoals de N2 van het Belgische Mons (Bergen) naar Frankrijk, de N49 bij Feignies en de toegangswegen naar het toeristische schiereiland Mont Saint-Michel.

Vakantiegangers

Nederlandse vakantiegangers doen er goed aan om de regio Lille al tijdig te mijden. Het verstandigst is om gebruik te maken van de route via Brussel (en later de Franse A2) ten oosten van Lille. 

De Franse regering komt waarschijnlijk later woensdag met een plan met steunmaatregelen voor de Franse boeren.

Dat kan op korte termijn door uitstel van betaling van belasting te verlenen en schulden van boeren te helpen herstructureren, volgens de krant Le Parisien. Volgens de minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, staat één op de tien veeboeren op de rand van bankroet. Het gaat om 10 procent van circa 25.000 boerenbedrijven.

Bekijk hieronder de mogelijke routes richting Parijs:

Crisis

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in circa dertig jaar tijd. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot.

De Franse boeren spreken van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland. Ze eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de oneerlijke concurrenten.

Video: Boze Franse boeren blokkeren snelweg

Geen genoegen

De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft woensdag gewaarschuwd geen genoegen te nemen met wat regeltjes voor symptoombestrijding. Hij eist een ambitieus plan voor de lange termijn voor de sector.

Vooral in het noordwesten van Frankrijk, waar veel veehouders actief zijn, zijn de protestacties op gang gekomen. In de regio Normandië, maar ook in de omgeving van Lille veroorzaken betogende boeren veel verkeershinder. 

Een blokkade van belangrijke autosnelweg A1, Parijs - Lille, is woensdagmorgen opgeheven. Bruggen over de benedenloop van de rivier de Seine tussen Rouen en Le Havre zijn nog steeds geblokkeerd.

Bekijk de actuele situatie op de weg