Een schip met genoeg voedsel aan boord om 180.000 mensen een maand te voeden, kon dinsdag na bijna vier weken wachten eindelijk afmeren en lossen in de Jemenitische haven Aden. 

Het vaartuig is het eerste dat namens de Verenigde Naties voedsel komt brengen in het kader van het zogenoemde Wereldvoedselprogramma van de VN.

Het schip moest voor de kust van Aden blijven liggen vanwege de onveilige situatie op de wal. Eind maart braken in Jemen gevechten uit tussen een coalitie van de regering van Jemen en Saudi-Arabië enerzijds en de Houthi's uit het noorden van Jemen anderzijds.

De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 13 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, ''een ernstig gebrek aan eten" hebben. Vertegenwoordigers van de VN kregen vorige week voor elkaar dat een konvooi vrachtwagens met voedsel de gelijknamige provincie Aden binnen kon. Het Wereldvoedselprogramma heeft intussen al meer schepen gecharterd om voedsel te brengen.

De Jemenitische en Saudische troepen hebben onlangs de luchthaven van Aden op de Houthi's heroverd, zodat nu ook via die weg voedsel kan worden aangevoerd.

Humanitaire situatie

Volgens een brief die het Nederlandse kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde, is de humanitaire situatie ''ernstig verslechterd. De VN spreekt op dit moment van 21,1 miljoen hulpbehoevenden, ofwel 80 procent van de gehele bevolking. Sinds de escalatie van de gewapende strijd zijn er ruim 3500 doden en bijna 17.000 gewonden gevallen, en ruim 1miljoen mensen ontheemd geraakt.''

Nederland volgt de ontwikkelingen ''op de voet'' en zal ''een extra financiële bijdrage overwegen indien nodig.''

Met een aantal Nederlanders die eerder in Jemen verbleven, lukt het niet om contact te krijgen, meldt het kabinet verder. ''Dat kan zijn omdat ze het land inmiddels hebben kunnen verlaten of omdat ze om uiteenlopende redenen niet kunnen communiceren. Niet alle Nederlanders die het land verlaten melden zich af bij het ministerie. Daarom is het moeilijk om exact te bepalen hoeveel Nederlanders nog in Jemen verblijven.''