Turkse autoriteiten hebben een verdachte in beeld na de aanslag maandag op een cultureel centrum in de stad Suruç.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Tijdens een persconferentie liet premier Ahmet Davutoglu weten dat de landelijke en internationale connecties van de verdachte momenteel verder worden onderzocht. 

Of de verdachte nog leeft en welke rol hij exact zou hebben gespeeld, werd niet direct duidelijk. Het enige detail dat hij vermeldde, is dat het om een man gaat.

Kort na de aanslag meldden politiemensen, ooggetuigen en de gouverneur van het gebied dat vermoedelijk een vrouw zichzelf had opgeblazen.

Islamitische Staat

Er gingen geruchten dat de aanslag het werk zou zijn van Islamistische Staat (IS). Onduidelijk is of dat klopt. Wel gaf Davutoglu aan dat alles er op wijst dat de verdachte connecties had met IS.

Davutoglu ontkende dat Turkije eerder IS ondersteunde in hun strijd tegen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. "Turkije en de (regerende, red.) AK-partij hebben nooit contacten onderhouden met terroristische organisaties en ondersteunen ze ook niet", zei Davutoglu tijdens de persconferentie.

Aanslag

Bij de aanslag in Suruç kwamen maandag 32 mensen om het leven. Ruim honderd mensen raakten gewond. Suruç ligt in het zuiden van Turkije, bij de Syrische grens. De grensbewaking is na de aanslag opgevoerd.

De slachtoffers, voornamelijk activisten van een socialistische jeugdorganisatie, waren bijeen om te praten over hulp aan de Syrische stad Kobani, die enkele tientallen kilometers verderop ligt. Dat de verdenking direct uitging naar IS is niet verwonderlijk; de terroristen raakten Kobani begin dit jaar na een felle strijd kwijt aan Koerdische strijders. Over de aanslag van maandag heeft IS zich voor zover bekend echter nog niet uitgelaten.

Maandagavond gingen in Istanbul enkele honderden mensen de straat op om te demonstreren tegen de regering van president Recep Tayyip Erdogan. De demonstranten vinden dat de regering te weinig doet om aanslagen te voorkomen.

Video: Rellen na aanslag Suruç