Een 18-jarig Frans meisje dat vanaf haar geboorte met het hiv-virus is besmet en tot haar zesde levensjaar werd behandeld met aidsremmers, blijkt al twaalf jaar zonder behandeling geen ziekteverschijnselen te vertonen.

Dit is op een congres van hiv-specialisten in Vancouver naar voren gebracht door een arts die verbonden is aan het Instituut Pasteur, melden Franse media dinsdag.

Het gaat volgens de hiv-kenners om een uniek geval. Voor het eerst is aangetoond dat door vroegtijdige behandeling de jonge patiënt het virus zelf de baas wordt.

De tiener is niet genezen, maar de langdurige afwezigheid van ziekteverschijnselen biedt onderzoekers meer hoop op het vinden van een geneesmiddel.

Moeder

De moeder van het meisje was besmet met hiv. Het kind werd behandeld met medicijnen tot ze circa vijf en een half jaar oud was. Daarna verloren de artsen haar uit het oog.

Toen de patiënte een jaar later weer opdook, konden ze het virus niet meer in het bloed vinden. Het is aanwezig in cellen, maar destijds werd besloten de behandeling te stoppen. Dat duurt nu al twaalf jaar.