Minderjarige Afrikaanse voetballers van soms nog maar veertien jaar oud worden verhandeld aan clubs in Azië. Daar worden ze gedwongen om een contract te tekenen.

Die illegale praktijken komen aan het licht in een onderzoek van de BBC.

Champasak United, een club in Laos, zou bijvoorbeeld spelers uit West-Afrika ondergebracht hebben in een niet-geregistreerde voetbalacademie met de bedoeling ze in de toekomst te verkopen.

Van de 23 minderjarige voetballers die in februari zijn gehaald, zouden er nog slechts 6 bij de club zitten.

Onder druk van wereldvoetbalbond FIFA en de internationale spelersvakbond FIFPro zijn afgelopen maanden zeventien voetballers vrijgelaten.

Gedwongen

Kesselly Kamara, een 14-jarige voetballer uit Liberia, zegt dat hij gedwongen is om een 6-jarig contract te tekenen, voordat hij in een seniorenteam in de hoogste competitie van Laos kon deelnemen.

In zijn contract werd hem salaris en accommodatie beloofd, maar in werkelijkheid kreeg hij nooit betaald en moest hij op de vloer van het stadion slapen. Kamara is nu terug in Liberia, zegt hij tegen de BBC.

Voorwaarden

Volgens de reglementen van de FIFA mogen spelers voor hun achttiende verjaardag alleen in het buitenland een contract tekenen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De club uit Laos zou daar niet aan voldoen.