De man die donderdag vijf mensen doodschoot bij een marinekantoor in het Amerikaanse Chattanooga in de staat Tennessee is mogelijk geïnspireerd door jihadistische propaganda.

Een bron die dicht bij het onderzoek naar de schietpartij staat, heeft dat maandag verklaard. Het zou gaan om algemene jihadistische propaganda, die niet kan worden gelinkt aan een specifieke terreurgroep, zoals Islamitische Staat (IS).

Mohammad Youssuf Abdulazeez (24) keerde in 2014 boos terug van een reis naar Jordanië, vanwege het conflict in het Midden-Oosten. Vlak voor zijn gruwelijke daad in Chattanooga stuurde hij een tekstbericht naar een vriend, met daarin een link naar een islamitisch vers. 

In dat vers stond: wie vijandschap toont aan een vriend van mij, die verklaar ik de oorlog. Het nieuws over het tekstbericht kwam zondag naar buiten.

Dagboek

Maandag dook ook een dagboek op van Abdulazeez, die geboren is in Koeweit. Daarin viel te lezen dat hij kampte met drugsproblemen en schulden. Dat werd bevestigd door zijn familie.

Abdulazeez liet zich volgens zijn vrienden enkele jaren geleden behandelen vanwege zijn gebruik van cannabis en alcohol. Dat botste met zijn geloofsovertuigingen. Ook zou hij hebben geworsteld met een conflict tussen zijn Palestijnse ouders, die volgens rechtbankdocumenten in 2009 op het punt stonden te scheiden.

Bij de schietpartij donderdag kwamen zes mensen om het leven: vijf mensen en de schutter. Abdulazeez werd na zijn daad doodgeschoten door de politie.