De Verenigde Staten en Nigeria gaan samen optrekken in de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. 

Dat is de belangrijkste uitkomst van een gesprek tussen de presidenten van beide landen, maandag in Washington. Barack Obama ontving in het Witte Huis voor het eerst de onlangs gekozen Muhammadu Buhari.

De Amerikaanse president bood zijn Nigeriaanse collega hulp aan de terreurgroep zo snel mogelijk te verdrijven. Boko Haram zorgt al tijden voor veel onrust, met name in het noorden van Nigeria.

De bekendste daad van de groep is de ontvoering van 276 schoolmeisjes, in april 2014. Zij zijn nog steeds niet teruggevonden.

Video: VS en Nigeria strijden samen tegen Boko Haram

Hulpmiddelen

Obama heeft Buhari toegezegd te helpen met inlichtingen. Daarnaast zijn de VS van plan humanitaire hulpmiddelen te sturen naar mensen die slachtoffer van Boko Haram zijn geworden.

"Buhari heeft een duidelijke en open agenda als het gaat om de bestrijding van Boko Haram", liet Obama weten vanuit de Oval Office. De Amerikaanse regeringsleider zei daarnaast dat hij de verkiezing van Buhari tot president een goede ontwikkeling vond voor de democratie in Nigeria.

Corruptie

De VS werkten eerder al samen met Nigeria, dat toen nog werd geleid door Goodluck Jonathan. Die samenwerking werd echter stopgezet omdat Jonathan weigerde onderzoek te doen naar corruptie en het schenden van mensenrechten door Nigeriaanse militairen.

Buhari toonde zich in de korte tijd dat hij president is een stuk harder om de interne problemen aan te pakken. Zo ontsloeg hij al de nodige legerofficieren, wat militaire samenwerking met de VS makkelijker maakt. Ook leverde de president de helft van zijn salaris in, om een goed voorbeeld te geven in de strijd tegen corruptie.