Turkije gaat de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Syrië opvoeren, vanwege het sterke vermoeden dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) de bloedige aanslag van maandag in Suruç pleegde.

Dat maakt premier Ahmet Davutoglu maandag bekend.

Bij de aanslag in de Zuid-Turkse stad kwamen zeker dertig mensen om het leven. Ongeveer honderd mensen raakten gewond.

"We hebben overlegd met de veiligheidsambtenaren aan de grens en we hebben samen een plan opgesteld", aldus Davutoglu. "De maatregelen aan de Turks-Syrische grens blijven langer duren en zullen worden aangescherpt."

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de aanvaller die zich heeft opgeblazen een vrouw was. Ze zou alleen hebben geopereerd.

IS heeft de aanslag niet opgeëist, maar de regering van Davutoglu gaat er bijna vanuit dat de terreurgroep erachter zit. 

Kobani

De ontploffing vond plaats bij een cultureel centrum, waar ten minste driehonderd leden van een socialistische jeugdgroepering waren. Zij verbleven daar in afwachting van hun overgang naar de Syrische stad Kobani, waar de afgelopen maanden fel is gevochten. De jongeren wilden helpen de stad weer op te bouwen.

Suruç ligt zo'n 10 kilometer van de grens met Syrië, vlakbij Kobani. Die Syrische grensstad was lange tijd het front tussen strijders van IS en Syrisch-Koerdische milities. Veel inwoners van de stad zijn tijdens die gevechten naar Suruç gevlucht.

Witte Huis

Het Witte Huis heeft de zelfmoordaanslag in Suruç scherp veroordeeld. Een woordvoerder van de regering van president Barack Obama noemde de aanval een "gruwelijke terroristische aanslag".

"We tonen ons medeleven met de Turkse regering en de Turkse bevolking", aldus de woordvoerder. "Dit laat andermaal zien dat we ons moeten blijven inzetten in de strijd tegen terrorisme."