De advocaten van de laatst overlevende hoofdverdachte in de zaak van de 'dönermoorden' zijn maandag opgestapt. Mogelijk moet het proces daarom opnieuw worden gehouden.

Dat meldt Sky News maandag.

De drie door de rechtbank aangewezen advocaten verdedigden verdachte Beate Zschäpe sinds het begin van het proces in mei 2013. Zschäpe wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij de moord op tien mensen tussen 2000 en 2007.

Advocaten Wolfgang Heer, Wolfgang Stahl en Anja Sturm kwamen herhaaldelijk in botsing met hun eigen cliënt. Een jaar geleden probeerde zij hen al te ontslaan, zonder succes.

Op maandag verzochten de drie advocaten te worden ontheven van hun taken. Heer liet weten te begrijpen dat dit betekent dat de rechtszaak mogelijk moet worden overgedaan.

Eind vorig jaar werd nog bekend dat het huidige proces tegen Zschäpe zeker uitloopt tot in 2016. 

Medeplichtig

De 40-jarige Zschäpe wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn geweest aan tien moorden tijdens haar lidmaatschap van de neonazistische organisatie de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

De slachtoffers waren vooral Turkse en Griekse horecaondernemers. Naast Zschäpe staan drie anderen terecht wegens medeplichtigheid aan de moorden. 

Dönermoorden

Ook wordt haar betrokkenheid bij andere misdaden ten laste gelegd, waaronder een aanslag met een spijkerbom in een migrantenwijk in Keulen en vijftien bankroven.

De twee andere hoofdverdachten, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, kwamen om het leven bij een mislukte bankoverval in 2011. Mogelijk pleegden zij zelfmoord terwijl ze zich verstopten in hun vluchtauto.

Toen de rol van de NSU bij de tien moorden bekend werd, deed dit in Duitsland veel stof opwaaien. De autoriteiten en de media bestempelden de moorden dertien jaar lang als de gevolgen van strijd tussen migrantenbendes. Dit leidde tot de benaming 'dönermoorden'.