De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag positief gestemd over de resolutie waarmee een deel van de sancties tegen Iran wordt opgeheven. 

Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. 

Nu de nieuwe resolutie wordt aangenomen, worden zeven oudere resoluties van tafel geveegd, mits atoomwaakhond IAEA aantoont dat Iran de maatregelen heeft genomen zoals die zijn vastgelegd in het atoomakkoord. 

De nieuwe VN-resolutie volgt na het sluiten van een akkoord over het atoomprogramma van Iran tussen dat land en zes wereldmachten en de EU.

Het atoomprogramma van Iran wordt aan banden gelegd, in ruil voor verlichting van de sancties die door de Verenigde Staten, Europese Unie en de VN zijn ingesteld.

Video: VN-Veiligheidsraad bekrachtigt deal met Iran

Rohani

De 'nucleaire deal' tussen Iran en de zes grote mogendheden kwam tot stand na slepende onderhandelingen.

De Iraanse president Hassan Rohani hoopt door concessies vooral aan de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de sancties af te komen die de Iraanse economie hebben verlamd. 

Hij kreeg de zege van de geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei. Maar ondanks de goedkeuring van deze aartsconservatieve feitelijke baas van Rohani is er verzet gerezen in Iran. De kritiek is dat de leiders te veel hebben toegegeven.

Onaanvaardbaar

De commandant van de machtige Revolutionaire Garde, Mohammed Ali Jafari zei volgens het Iraanse persbureau Tasnim maandag dat de internationale overeenkomst bepalingen bevat die volstrekt onaanvaardbaar zijn, vooral die met betrekking tot de militaire slagkracht van Iran.

De Revolutionaire Garde werd na de revolutie van 1979 opgericht als een soort ideologisch elitekorps dat rechtstreeks onder de geestelijk leider valt, buiten de president en de gewone strijdkrachten om.

De garde is nu ook prominent aanwezig in de economie, de politiek en de militaire industrie en gaat bijvoorbeeld over langeafstandsraketten, de beveiliging van de regering en de inlichtingendienst.