In de Zuid-Turkse stad Suruç zijn maandag tientallen doden en gewonden gevallen bij een explosie in het Amara cultureel centrum.

Volgens autoriteiten zijn zeker 28 mensen omgekomen, ongeveer honderd mensen raakten gewond. Een lokaal ziekenhuis roept mensen op bloed te doneren, omdat het daar te weinig van beschikbaar heeft.

De explosie zou plaats hebben gevonden tijdens een persconferentie van de Federatie van jonge socialisten (SGDF), die campagne voert om inwoners van de in Syrië gelegen Koerdische stad Kobani te helpen. Er waren op het moment van de explosie zo'n driehonderd jongeren in het centrum aanwezig.

Suruç ligt in het zuidelijk gelegen Koerdische deel van Turkije, zo'n 10 kilometer bij Kobani vandaan. Sinds vorig jaar wordt er in en rondom deze stad een hevige strijd geleverd tegen de strijders van IS. Vorige maand zou de terreurbeweging de stad opnieuw hebben ingenomen.

Video: Doden bij explosie Turkse stad

Terroristische aanslag

Het Turkse ministerie van Binnenlandse zaken meldt dat het gaat om een terroristische aanslag. "We roepen iedereen op kalm te blijven, deze terroristische aanslag raakt de eenheid van ons land", laat het ministerie in een schriftelijke reactie weten.

''Het feit dat het om een zelfmoordaanslag gaat, vergroot de kans dat IS erachter zit'', liet gouverneur Abdullah Ciftci weten aan de BBC. ''We denken dat het een vrouw was die zich heeft opgeblazen. De eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat ze alleen opereerde.''

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de terroristische aanslag inmiddels veroordeeld.

Kobani

Ook in Kobani deed zich maandag een explosie voor. Over de oorzaak worden vooralsnog verschillende verklaringen gegeven.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het over een autobom die afging nabij een controlepunt van de Koerdische YPG-militie. Over slachtoffers is nog niets duidelijk.

In de Syrische stad ging het volgens YPG om door IS achtergelaten explosieven die tot ontploffing waren gebracht.