Ex-dictator Hissène Habré van Tsjaad is maandag onder dwang verschenen bij het speciale tribunaal in Senegal. 
 

Habré wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op 40.000 Tsjadiërs tijdens zijn schrikbewind van 1982 tot 1990. Destijds werden politieke tegenstanders zonder vorm van proces opgesloten en werd op grote schaal gemoord en gemarteld

Het proces is bijzonder vanwege de grote rol die slachtoffers en nabestaanden speelden bij de totstandkoming.

"Het is een heel andere dynamiek dan bij internationale tribunalen, waar aanklagers of de VN Veiligheidsraad het voortouw nemen", aldus Reed Brody van Human Rights Watch tegen NU.nl. "Deze zaak is vanaf het prille begin aangejaagd door de slachtoffers."

De ex-dictator, die in 2013 werd gearresteerd, had eerder gezegd het tribunaal niet te erkennen. Habré, geheel in het wit gekleed, werd daarom onder dwang de zaal in geleid. 

Video: Habré onder dwang voor tribunaal

Ander land

De rechtszaak tegen Habré is ook bijzonder omdat het de eerste keer is dat een land het voormalige staatshoofd van een ander land berecht onder de eigen wetten, zonder directe betrokkenheid van een organisatie zoals het Internationaal Strafhof (ICC).

De nu 72-jarige Hissène Habré was vanaf 1982 alleenheerser van het West-Afrikaanse land, tot hij in 1990 werd verdreven. Sindsdien leeft hij in ballingschap in Senegal, waar hij in vrijheid een luxeleven leidde.