Na ruim vijftig jaar wappert er weer een Cubaanse vlag voor de Cubaanse ambassade in Washington. Vorig jaar haalden Cuba en de Verenigde Staten de banden weer aan. 

Het Amerikaanse handelsembargo tegen de Cuba is nog wel grotendeels van kracht. Minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla riep maandag op dat embargo op te heffen.

Rodríguez was maandag bij de heropening en het hijsen van de Cubaanse driekleur aanwezig. Zijn Amerikaanse collega John Kerry zal 14 augustus in Havana de plechtigheid bijwonen waarbij de Amerikaanse vlag weer voor de ambassade wordt gehesen.

De Cubaanse ambassade in het centrum van Washington zit sinds 1923 in een enorme villa uit 1917. Eind jaren vijftig gold het als een van de mooiste ambassades in de Amerikaanse hoofdstad. Dat kwam mede door renovaties die een Cubaanse ambassadeur die ook architect was, liet uitvoeren.

Modernistisch

De Amerikaanse ambassade in Cuba is een modernistisch pand aan de kust van Havana. In de jaren zestig claimde de Cubaanse regering het terrein, maar ging niet tot actie over. Het flatgebouw stamt uit 1953 en de ambassade sloot haar deuren in 1961, twee jaar na de communistische machtsovername.

Er zijn sinds 1977 wel Amerikaanse diplomaten actief geweest. De Amerikaanse regering verbrak de betrekkingen omdat de communist Fidel Castro die in 1959 aan de macht was gekomen, zich steeds meer op de Sovjet-Unie richtte.

Handelsembargo

Vorig jaar haalden beide landen de banden weer aan. Het Amerikaanse handelsembargo tegen de Cuba is nog wel grotendeels van kracht. Rodríguez riep maandag op dat embargo op te heffen. Hij herinnerde de Amerikanen er ook aan dat de VS met Guantanamo Bay een militaire basis hebben op Cuba.

Cuba wil die basis terug. De Amerikanen gebruiken Guantanamo Bay onder andere voor het verhoren van terreurverdachten. De VS verwierven "oneindige lease" van het stuk Cuba in omstreden verdragen uit 1903 en 1934.

Persconferentie

Kerry liet bij een persconferentie weten dat de VS niet van plan zijn om de bestaande overeenkomst over de militaire gevangenis aan te passen. Hij erkende dat Guantamo Bay een heikel punt was, waar beide landen een tegengesteld standpunt over hebben.

De minister gaf daarnaast aan dat er nog wel meer punten zijn waarover de landen van mening verschillen. Het openen van de ambassades is volgens hem dan ook een positief begin, van een lange weg om de relatie tussen de VS en Cuba weer normaal te maken.

Video: Ambassades VS en Cuba weer open