De Republikeinse presidentskandidaat heeft zaterdag ophef veroorzaakt door te zeggen dat senator en oud-presidentskandidaat John McCain geen oorlogsheld is.
 

Dat meldt CNN.

Trump deed zijn uitspraak op een bijeenkomst in Iowa waar hij debatteerde met negen andere presidentskandidaten. Toen de presentator McCain een oorlogsheld noemde, bestreed miljardair Trump dat. "Hij is alleen maar een oorlogsheld omdat hij gevangen genomen is", stelde hij.

McCain vocht in de jaren zestig mee in de Vietnam-oorlog. Nadat zijn vliegtuig werd neergehaald, bracht hij vijf jaar door in een gevangenis in Hanoi. Krijgsgevangenen als McCain genieten in de Verenigde Staten veel aanzien en gelden als oorlogshelden.

Trump zelf wist overigens de dienstplicht te ontlopen door een aantal keer uitstel aan te vragen.

Loser

Eerder maakte de 69-jarige miljardair McCain al uit voor 'loser' omdat hij in 2008 verloor van Barack Obama. De andere Republikeinen bij de bijeenkomst namen het overigens meteen voor McCain op. Zo stelde Jeb Bush dat Trump moest stoppen met dit soort persoonlijke aanvallen.

Trump zwakte daarna op Twitter zijn eerdere uitlatingen af en beklemtoonde dat "alle soldaten helden zijn, of ze nou gevangen worden genomen of niet".

Mexicanen

De miljardair heeft het op McCain gemunt nadat deze opmerkingen van Trump over Mexicaanse immigranten had bekritiseerd en veroordeeld. Trump stelde dat Mexicanen verkrachters en criminelen zijn.

McCain zelf weigerde zaterdag te reageren op de woorden van Trump over zijn oorlogsverleden.