Tientallen leden van de racistische Ku Klux Klan (KKK) hebben zaterdagmiddag (lokale tijd) in de stad Columbia geprotesteerd tegen het besluit om de omstreden Confederatievlag te verwijderen van overheidsgebouwen.

Dat melden Fox News en de lokale krant Greenville Online.

De demonstranten schreeuwden racistische leuzen en zwaaiden op de trappen van het parlementsgebouw van South Carolina met de omstreden vlag.

Tijdens de bijeenkomst waren er ook voorstanders van het besluit de vlag te verwijderen aanwezig. Er was veel politie op de been om gewelddadige confrontaties te voorkomen.

Charleston

Eerder deze maand besloot de gouverneur van South Carolina de Confederatievlag te verwijderen van overheidsgebouwen. Dit gebeurde nadat de vlag onder vuur kwam te liggen door een schietpartij in een kerk in Charleston. Hier schoot een blanke racist, die de vlag op zijn kleding droeg, negen donkere Amerikanen dood.

De vlag staat voor veel Amerikanen symbool voor racisme en de slavernij. Het symbool werd gevoerd door de zuidelijke troepen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die werd gevoerd over het besluit van president Lincoln om de slavernij af te schaffen.

De KKK-leden die protesteren zijn lid van de Loyal White Knights, één van de grootste afdelingen van de racistische groepering.