De stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de oprichting van een VN-tribunaal in het kader van de vliegramp met toestel MH17 is uitgesteld.

Dat meldt het Russische persbureau TASS zaterdag op basis van een goed geïnformeerde bron bij de Verenigde Naties in New York.

Het tribunaal moet de verantwoordelijken van de vliegramp gaan berechten. De stemming over de oprichting van het tribunaal stond gepland voor aanstaande dinsdag, maar zal nu naar verwachting op 27 juli plaatsvinden.

Volgens de diplomatieke bron zullen ook vertegenwoordigers van Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne aanwezig zijn tijdens de stemming. Het is niet duidelijk waarom de stemming is uitgesteld.

Maleisië heeft deze week een resolutievoorstel ingediend voor het oprichten van het tribunaal, dat volgens de auteurs van het voorstel een garantie moet bieden voor een onafhankelijk en onpartijdig proces.

Rusland

Rusland heeft zich uitgesproken tegen het plan. De regering vindt het te vroeg voor een proces, omdat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp nog niet is afgerond. Rusland heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad en kan met een veto het plan van tafel vegen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN liet zich vrijdag uit over de gevolgen van de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat er een ''collectieve inspanning'' moet worden geleverd om de waarheid te achterhalen en de daders verantwoordelijk te houden.

Video: In 60 seconden: De MH17-ramp