in Athene zijn zaterdagochtend de nieuwe bewindslieden van de Griekse regering beëdigd. Dat heeft de Griekse staatsradio ERT gemeld.

De beëdiging volgde op een stoelendans eerder deze week. Premier Alexis Tsipras stuurde bewindslieden de laan uit die tegen het vervormingsakkoord hadden gestemd.

Minister Panagiotis Lafazanis (Energie) moest om die reden het veld ruimen voor Panos Skourletis. Ook staatssecretaris Dimitris Stratoulis (Arbeid) en staatssecretaris Costas Isychos (Defensie) werden weggestuurd.

Christoforos Vernadakis (Defensie) en Pavlos Chaikalis (Arbeid) namen hun plaatsen in. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die eerder deze week opstapte, is opgevolgd door Tryfon Alexiadis.

Bij de stemming van het akkoord met de eurolanden in het parlement stuitte de links-radicale Tsipras op veel verzet vanuit zijn eigen partij, Syriza. Bijna veertig van de ongeveer 150 Syriza-parlementsleden hebben volgens Griekse media tegen het akkoord gestemd.

Dankzij de steun van oppositiepartijen was er toch een meerderheid in het parlement.

Verkiezingen

Vermoedelijk komen er vervroegde verkiezingen in Griekenland. De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Voutsis suggereerde dat eerder deze week vanwege de scheuring binnen Syriza.

Als de bevolking nu naar de stembussen zou gaan, zou Tsipras' Syriza 42,5 procent van de stemmen krijgen, wijst een peiling zaterdag in de linkse krant Efimerida Ton Syntaknon uit.

Dat is bijna twee keer zo veel als de conservatieve oppositiepartij Néa Dimokratia, die op 21,5 procent zou uitkomen.

Video: Nieuwe bewindslieden Griekenland beëdigd