In het midden en zuiden van Frankrijk wordt zaterdag extreme hitte verwacht. In dezelfde regio's bestaat kans op zwaar onweer, waarbij ook hagel en zware windstoten mogelijk zijn.

Daarvoor waarschuwt de ANWB. Ook in andere Europese vakantielanden zoals Oostenrijk en Italië worden hoge temperaturen verwacht.

De hitte kan vakantiegangers parten spelen, vooral als ze in de file komen te staan. Daarom drukt de ANWB automobilisten op het hart op tijd te tanken zodat de motor en airco niet uitvallen.

Ook extra pauzes inlassen en voldoende eten en drinken meenemen is verstandig omdat de reis langer kan gaan duren dan verwacht.

File

Het Europese vakantieverkeer is zaterdag vooral in Zwitserland al vroeg op gang gekomen. Mensen op doorreis naar Italië zijn extra vroeg op pad gegaan om de ergste hitte voor te zijn, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De hele nacht stond er file voor de Gotthardtunnel. De rij is daar intussen aangegroeid naar 12 kilometer, de wachttijd bedraagt twee uur. Ook voor de Mont Blanctunnel staat file.

Het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen wordt verwacht tussen 12.00 en 13.00 uur.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto