De machtigste man van Iran, ayatollah Ali Khamenei, blijft zich verzetten tegen het beleid van de VS in het Midden-Oosten. Het deze week gesloten atoomakkoord met de zes wereldmachten, waaronder de VS, verandert daar niets aan.

Dat heeft Khamenei zaterdag gezegd.

De geestelijke leider wil dat politici de deal over het nucleaire programma onderzoeken, om er zeker van te zijn dat de nationale belangen worden beschermd. Iran staat niet toe dat de "revolutionaire beginselen worden verstoord". Ook de mogelijkheden van het land om zich te verdedigen mogen niet worden beperkt.

"Of de deal nou is goedgekeurd of afgekeurd, we zullen onze vrienden in Palestina, Bahrein, Jemen, Syrië, Irak en Libanon altijd blijven steunen. Zelfs na dit akkoord verandert ons beleid ten opzichte van de arrogante VS niet", aldus Khamenei.

Actieplan

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië,Rusland en de VS), Duitsland en Iran ondertekenden dinsdag een actieplan dat de nucleaire activiteiten van Iran moeten beperken.

Tevens moet de deal voor opheffing van strenge economische sancties tegen dat land zorgen. Iran is er vooral door de VS lange tijd van beschuldigd kernwapens te willen maken. Teheran heeft dat altijd tegengesproken.

Volgens Khamenei streven Amerikaanse leiders naar de "capitulatie" van Iran. Hij stelt dat Iran niet blij zou zijn met een eventuele oorlog, maar als die er komt, worden de Verenigde Staten "vernederd".

Iran wordt sinds de revolutie van 1979 gedomineerd door de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid. De president vervult een rol die ondergeschikt is aan die van de geestelijk leider.