Islamitische Staat zou in juni gifgas hebben gebruikt bij aanvallen in het noordoosten van Syrië. Het is niet bekend welk gas de terreurgroep ingezet zou hebben. 

Dat stelde de Koerdische militie YPG. IS zou het gas op 28 en 29 juni hebben gebruikt bij aanvallen op gebieden die in handen waren van YPG.

Volgens een woordvoerder van de militie kwam daarbij niemand om het leven, omdat blootgestelde YPG-strijders snel naar een ziekenhuis zijn vervoerd. In totaal zouden twaalf Koerdische strijders gewond geraakt zijn door de aanval. 

De Koerdische militie krijgt bijval van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De organisatie zegt te hebben vastgelegd dat IS op 28 juni gifgas gebruikte in het noordoosten van Syrië, onder meer bij aanvallen op Tel Brak en Hasaka.

Chemische projectielen

IS zou onder meer "geïmproviseerde chemische projectielen" hebben afgevuurd. YPG heeft naar eigen zeggen gasmaskers buitgemaakt op IS-strijders. "Dat toont aan dat ze in dit deel van het front zijn voorbereid en uitgerust voor chemische oorlogsvoering", aldus een verklaring van de Koerdische militie.

IS wordt er van beschuldigd in het verleden ook al eens chloorgas te hebben gebruikt tegen onder meer de Iraakse strijdkrachten.