De Amerikaanse advocaat Floyd Wisner, die namens nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp een claim indient tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, handelt ook namens de families van zes omgekomen Nederlandse passagiers.

Dit zei de jurist uit de VS vrijdagavond in de actualiteitenrubriek EenVandaag.

De claim ter waarde van 900 miljoen dollar (bijna 825 miljoen euro) werd donderdag al gemeld door Britse media. Toen werd nog gemeld dat het niet om Nederlandse families zou gaan.

Girkin kwam als verdachte in beeld omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen van het toestel de verantwoordelijkheid voor de daad claimde. De mededeling op Twitter werd snel weer weggehaald.

Desondanks denkt Wisner de verantwoordelijkheid van Girkin, die zichzelf Strelkov noemt, te kunnen bewijzen. De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zette er in EenVandaag vraagtekens bij dat de bewijsvoering even makkelijk zal lopen als Wisner denkt.

Video: In 60 seconden: De MH17-ramp

Toestemming

Wisner zei verder dat de daders van het neerhalen van MH17 met de stilzwijgende toestemming van de regering van Rusland hebben gehandeld.

Bij de vliegramp een jaar geleden kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van Oekraïne.