Hevige bosbranden woeden in het zuiden van Griekenland, onder meer in een zuidoostelijke wijk van Athene. Daarbij is vrijdag een dode gevallen. Een 58-jarige man bezweek door rookvergiftiging.

Premier Alexis Tsipras is naar een speciaal bestrijdingscentrum gegaan. Hij riep daar op tot kalmte. Ook liet hij weten dat hij andere Europese landen om hulp heeft gevraagd.

Volgens de politie brak er vuur uit op 52 plaatsen in een gebied dat zich uitstrekt van het eiland Evia ten noordoosten van Athene tot het zuiden van het schiereiland Peloponnesos.

Volgens minister Panos Kammenos van Defensie is er mogelijk sprake van brandstichting.

Dorpen ontruimd

Op het schiereiland Peloponnesos zijn in de streek van Neapoli Voion, circa 150 kilometer ten zuidwesten van Athene, inmiddels vier dorpen ontruimd, meldden Griekse media vrijdag.

De kustwacht is ingeschakeld om mensen te evacueren die door de vuurzee op stranden dreigen te worden ingesloten. Zo zouden er circa honderd mensen aan het water van een baai staan, op de vlucht voor het vuur.

Blusvliegtuigen en -helikopters staan de circa 140 brandweerlieden en 30 militairen bij. De harde wind wakkert het vuur aan.

Video: Bosbranden bedreigen Athene