Britse piloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen in Syrië, hoewel het Britse Lagerhuis eerder tegen militaire acties in dat land stemde.

Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

Het gaat om piloten die zijn ondergebracht bij de strijdkrachten van de VS en Canada, landen die wél militaire acties in Syrië uitvoeren. De acties van de Britse piloten werden bekend nadat een organisatie voor mensenrechten, Reprieve, een beroep deed op de Britse Wet op openbaarheid van bestuur.

Volgens de Britse minister van Defensie Michael Fallon hebben de piloten toestemming om luchtaanvallen uit te voeren, juist omdat ze zijn ondergebracht bij de luchtmacht van andere landen.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS voert in Syrië en Irak luchtaanvallen uit gericht tegen IS.

Het Lagerhuis stemde in 2013 tegen aanvallen op Syrisch gebied door Britse toestellen. Wel worden er verkenningsvluchten boven het land uitgevoerd.

Aanslag

Na de aanslag in Tunesië in juni, waarbij dertig Britse toeristen omkwamen, zei premier David Cameron luchtaanvallen in Syrië te overwegen.

De landen die de terreurgroep bestoken met bommen in Syrië zijn de Verenigde Staten, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein. De landen Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de VS werken samen boven Irak.