De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandag over een resolutie waarmee een deel van de sancties tegen Iran wordt opgeheven. 

Dat heeft een Amerikaanse functionaris laten weten. Als de nieuwe resolutie wordt aangenomen, worden zeven oudere resoluties van tafel geveegd, mits atoomwaakhond IAEA aantoont dat Iran de maatregelen heeft genomen zoals die zijn vastgelegd in het atoomakkoord.

De VN-resolutie volgt na het sluiten van een akkoord over het atoomprogramma van Iran tussen dat land en zes wereldmachten en de EU. Het atoomprogramma van Iran wordt aan banden gelegd, in ruil voor verlichting van de sancties die door de Verenigde Staten, Europese Unie en de VN zijn ingesteld.

Het verbod op het leveren van rakettechnologie aan Iran blijft de komende acht jaar nog van kracht. Restricties voor het leveren van nucleaire technologie aan Iran blijven tien jaar staan en het wapenembargo duurt nog vijf jaar.

Zwarte lijst

Wel worden per direct 36 mensen en organisaties van een zwarte lijst geschrapt. Van die personen en organisaties waren jarenlang tegoeden bevroren. Ook hadden ze een reisverbod.

In de nieuwe resolutie is een mechanisme ingebouwd waarmee de VN-sancties automatisch weer worden ingesteld als Iran zich niet aan de afspraken van het akkoord houdt.

VN-lidstaten worden opgeroepen handelswaar van en naar Iran te inspecteren als ze denken dat er mogelijk goederen worden vervoerd die volgens de sancties en verboden Iran niet in of uit mogen.