De 27-jarige James Holmes, die in 2012 in een bioscoop twaalf mensen doodschoot, is schuldig bevonden aan meervoudige moord. 

Dat heeft een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Colorado donderdag (lokale tijd) bepaald.

Holmes zei zelf onschuldig te zijn, omdat hij psychische problemen zou hebben. Hij leed volgens zijn advocaten aan schizofrenie en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdroegen mensen te doden. Holmes zou daardoor geen controle meer over zichzelf hebben gehad.

De jury dacht daar echter anders over. De aanklager heeft eerder al twee psychiaters naar Holmes laten kijken en die kwamen beiden tot de conclusie dat de man niet gestoord was.

Proces

Tijdens het drie maanden durende proces heeft de jury duizenden bewijsstukken gezien en honderden getuigenverklaringen te horen gekregen. De twaalf juryleden waren het er vervolgens over eens dat Holmes geen psychische problemen had.

In een volgend deel van de rechtszaak moet worden bepaald of Holmes de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf krijgt.

Schietpartij

Holmes schoot in 2012 in een bioscoop in de stad Aurora op mensen die een bezoek brachten aan de première van een Batman-film.

Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven en zeventig anderen raakten gewond. Holmes werd kort na zijn daad gearresteerd.