Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne van een jaar geleden. 

De beelden zijn naar buiten gebracht door de Australische nieuwssite News

In een video zijn de eerste momenten te zien waarop rebellen het rampgebied betreden. Er zijn smeulende resten en vliegtuigdelen te zien. Beelden van lichamen van slachtoffers zijn vaag gemaakt door News.

De filmer zegt in de beelden dat het vliegtuig is neergeschoten. Een van de aanwezigen vraagt: "Van wie hebben ze toestemming gekregen hier te vliegen?"

Rebellen

Uit de beelden valt verder op te maken dat de rebellen op zoek waren naar een gevechtsvliegtuig, maar erachter komen dat het neergehaalde toestel een passagiersvliegtuig betreft. 

Een leidinggevende draagt via de telefoon zijn mannen op de omgeving af te zetten en op zoek te gaan naar de zwarte doos van het toestel. In de video is vervolgens te zien hoe rebellen onder meer bagage van de passagiers doorzoeken.

OVV

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) reageert niet op de nieuwe beelden, laat een woordvoerder vrijdag weten. De OVV onderzoekt de oorzaak van de ramp.

De ingekorte video die door News Corp naar buiten is gebracht duurt zo'n vier minuten. De volledige video is volgens het Australische nieuwsbedrijf zeventien minuten lang.

Transcript

News Corp heeft een transcript vrijgegeven van wat er op de lange video wordt gezegd. De rebellen zijn daarin op zoek naar een Sukhoi, een gevechtsvliegtuig dat door het Oekraïense leger wordt gebruikt.

Volgens News Corp zijn de mannen op beelden van een rebelleneenheid uit Donetsk. Het is onduidelijk hoe de beelden zijn verkregen.

Politici in Australië hebben geschokt gereageerd op de beelden. Premier Tony Abbott noemt het "een gruweldaad" wat in de video te zien is. Minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken vindt het "ziekmakend om te zien".

Dossier MH17