Parlement steunt voorstel autonomie voor Oost-Oekraïne

De kans dat de regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne meer autonomie krijgen, is donderdag een stukje groter geworden. 

Het parlement in Oekraïne heeft een voorstel goedgekeurd waarin staat dat de regio's een 'speciale status' krijgen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko diende het plan om de grondwet te veranderen in bij de Verochovna Rada (Tweede Kamer).

''We praten nu al meer dan een jaar over de veranderingen. Het is tijd om te stoppen met praten en aan het werk te gaan", zei de president tegen het parlement vóór de stemming.

Pro-Russische rebellen strijden al lang voor meer zelfstandigheid in Oost-Oekraïne. Ze hebben daar een zelfbenoemde volksrepubliek uitgeroepen met Donetsk en Loehansk als grootste bolwerken.

Oekraïne wilde er echter niks van weten. Porosjenko diende het voorstel dan ook in onder druk van landen uit het Westen. Het aanpassen van de grondwet is een van de maatregelen uit het Minsk-akkoord.

Verlies zeggenschap

Tegenstanders van de wetswijziging zijn bang dat Oekraïne op deze manier het zeggenschap over zijn grondgebied verliest, net zoals is gebeurd tijdens de annexatie van schiereiland de Krim door Rusland.

Porosjenko spreekt dat echter fel tegen. "Oekraïne is en blijft een eenheidsstaat", benadrukte de president. "Het conflict kan alleen worden opgelost door politieke en diplomatieke middelen." 

Of Donetsk en Loehansk ook daadwerkelijk meer autonomie krijgen, hangt af van het Constitutionele Hof. Dat moet het voorstel goedkeuren.

Lees meer over:
Tip de redactie