Journalisten die in Egypte een andere versie dan de officiële vertolken over een terroristische aanslag, hoeven straks niet meteen de cel in.

De regering heeft de voorstellen voor de nieuwe antiterrorismewet gewijzigd, dat meldt het staatspersbureau MENA donderdag.

Zo wordt de celstraf geschrapt en komen er boetes van 23.000 tot 60.000 euro voor journalisten die informatie over terrorisme verspreiden die niet strookt met wat de overheid ervan zegt.

De antiterrorismewet is een project waarmee het regime van president Abdel Fattah al-Sisi keihard terrorisme wil bestrijden. Volgens waarnemers is het een middel om elke vorm van oppositie neer te slaan.

Moslimbroederschap

De militair al-Sisi greep halverwege 2013 de macht uit handen van de gekozen president Mohamed Mursi. Die komt voort uit de Moslimbroederschap die nu door het regime wordt vervolgd.

De militairen onder leiding van al-Sisi en met hulp van de oude garde van de rechterlijke macht, zijn er een paar jaar na de val in 2011 van president Hosni Mubarak in geslaagd de macht te heroveren op de gematigde islamisten van de broederschap.