De schuld van vermeende spionne Ethel Rosenberg, die in 1953 na een van de spectaculairste processen ooit in de Verenigde Staten in de elektrische stoel is beland, wordt door nieuwe documenten in twijfel getrokken. 

Het echtpaar Ethel en Julius Rosenberg  belandden in 1953 op de elektrische stoel wegens spionage voor de Sovjetunie.

Ze zouden het geheim van de atoombom hebben verraden. Maar de schuld van Ethel is door de inhoud van vrijgekomen documenten twijfelachtig geworden. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag.

Het proces vond plaats tijdens de Koude Oorlog, toen in de Verenigde Staten de angst voor het communisme bijna obsessief was.

Zus

De Rosenbergs waren eigenlijk al voor hun proces veroordeeld. Uit de papieren blijkt dat Ethels broer, David Greenglass, vermoedelijk zijn zus gebruikte om zijn eigen vrouw Ruth te beschermen. Hij legde een verklaring af die zijn zus naar haar dood stuurde en zijn echtgenote, mogelijk wel schuldig aan spionage, afschermde.

Julius Rosenberg, ingenieur bij het Amerikaanse leger, werkte als spion voor de Sovjets, dat staat vast. Of hij het geheim van de atoombom doorspeelde, wordt door historici al zes decennia in twijfel getrokken. Ondanks wereldwijde protesten tegen de executies verleende president Eisenhower geen gratie.