Het Duitse ministerie van Defensie is naar schatting 648 miljoen euro kwijt voor de aanschaf van Amerikaanse drones als alternatief voor de Duitse EuroHawk-drones.

De aanschafkosten voor drie Amerikaanse Triton-drones zijn hoger dan Duitsland besteedde aan de ontwikkeling van de EuroHawk, waar niet mee gevlogen kan worden vanwege problemen met het krijgen van toestemming om in het Europese luchtruim te vliegen.

Het tijdschrift Der Spiegel schrijft donderdag over de nieuwe kostenpost voor Defensie. Duitsland is volgens het blad in april al in zee gegaan met de Verenigde Staten. Voor twee miljoen euro wordt onderzocht of het verstandig is de Triton-drones te kopen.

Duitsland ontwikkelde voor 600 miljoen euro de EuroHawk. 270 miljoen daarvan werd gebruikt voor de ontwikkeling van zogenoemde Isis-sensoren voor het op grote hoogte onderscheppen van data.

Defensie wil nu bekijken of die sensoren kunnen worden ingebouwd bij de Triton-drones. In totaal zou Duitsland bij aanschaf ruim een miljard euro kwijt zijn aan de drone-projecten.