President Oekraïne doet opnieuw voorstel voor status Oost-Oekraïne

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een nieuw voorstel gedaan voor aanpassingen in de grondwet. Daarin wordt onder meer de 'speciale status' geregeld voor de gebieden in Oost-Oekraïne

Porosjenko heeft het voorstel inmiddels naar de volksvertegenwoordiging gestuurd, meldden Oekraïense media donderdag. In de gebieden in Oost-Oekraïne strijden rebellen voor meer autonomie.

Porosjenko zou de nieuwe tekst met verwijzingen naar de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk hebben verstuurd na een bezoek van de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland voor Europese Zaken aan Kiev woensdag.

Begin juli stuurde de president ook al een voorstel voor een grondswetswijziging naar de volksvertegenwoordiging, maar daarin werd alleen gesproken over decentralisatie. 

Minsk-akkoord

Het aanpassen van de grondwet is een van de maatregelen die zijn vastgelegd in het Minsk-akkoord. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten niet tevreden te zijn met de eerste decentralisatieplannen, omdat ze niet strookten met het akkoord.

Lees meer over:
Tip de redactie